Yeterli ve Dengeli Beslendiğinizden Emin Olun
Lohusalıkta bilinçli şekilde oluşturulmuş bir beslenme düzenine uymak hem annenin hem de bebeğin sağlığı için şart. Bu dönem, annenin bağışıklık sistemi zayıf olduğundan, sistemin bir an evvel toparlanması ve hastalıklara direnç kazanmak için gerekli besin öğelerinin yeterli miktarda alınması gerekiyor. Annenin beslenmesi ayrıca, süt miktarını ve kalitesini de etkilediğinden, bebeğin sağlığı da konu kapsamına girmekte.
Peki, Lohusalıkta Nasıl Beslenmeli?
Bunlara Dikkat Edin
Lohusalık döneminde tükettiğiniz gıdaların doğal olmasına dikkat edin ve katkı maddesi içeren gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun. Abur cubur ve konserve gıdalardan kaçınmak, katkı maddelerinden büyük ölçüde korunmanızı sağlayacaktır.
Yeterli ve dengeli beslenme için, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini yeterli miktarda içeren bir beslenme programı uygulamalısınız. Bu kapsamda, doğal sebze, meyve ve tahıl açısından zengin bir beslenme düzeni hazırlayın. Yeterli miktarda D vitamini, protein, kalsiyum, demir ve folik asit aldığınızdan emin olun.
“Fitöstrojen” adı verilen ve anne sütünün arttırılmasında aktif rol alan madde bakımından zengin gıdalara yönelmenizde fayda var. Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, keten tohumu, karnabahar, brokoli ve kayısı fitöstrojen içeren besinlerdendir. Kayısı ayrıca, süt üretimini sağlayan prolaktin hormonunun salgılanmasını tetikleyen triptofan adlı aminoasiti içerir. O nedenle, lohusalık dönemi için tavsiye edilebilir.
Çay ve Kahve Tüketimine Dikkat!
Bu dönem çay ve kahve tüketimine sınırlandırma getirmenizde yarar var. Sigara ve alkol ise emzirdiğiniz süreç boyunca kesinlikle uzak durmanız gereken zararlı maddeler.
Su, Su, Su…
Lohusalık dönemi, normalden daha fazla su tüketmeyi gerekli kılıyor. Yetersiz su tüketimi süt miktarını ve kalitesini olumsuz etkileyecektir.
Günlük aktiviteye bağlı olmakla birlikte, normal şartlar altında günde en az sekiz bardak su içilmesi tavsiye edilebilir.
Doktorunuza Danışın
Lohusalıkta Nasıl Beslenmeli sorusunun cevabı, kişinin kendi sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Kişisel sağlık durumunuz, bu dönemde hangi besinleri tüketip, hangilerini tüketemeyeceğini etkileyecektir. O nedenle, kulaktan dolma bilgiyle hareket etmek yerine, beslenme düzenini oluştururken mutlaka doktorunuzdan danışmanlık alın. Size uygun en doğru beslenme programını doktorunuz oluşturacaktır.