Kadife Kumaş Nasıl Temizlenir?

Kadife Ürünleri Yıkarken Dikkatli Olun

Bazı ayrıntılar, bütünü tek başlarına şekillendirir. Giyimde ayrıcalıklı kumaş türleri, modelin diğer ayrıntılarından bağımsız olarak tasarıma şıklık katar. Kadife, bu kumaş türlerinden biri. Şık görünümünün yanı sıra, yumuşak dokusuyla da vazgeçilmezlerden olan kadife, eklendiği yerde varlığını baskın şekilde hissettiriyor.

Bu ayrıcalıklı kumaş türüne kendine özgü o yumuşak dokusunu veren şey, üretim yöntemi. Günümüzde kadife, pamuk rayon, ipek, naylon, yün gibi çeşitli liflerden üretilebilmekte. Üretimde, asıl dokumadaki çözgü ya da atkı ipliklerine gevşek durumdaki ek atkı ya da çözgü eklenir. Daha sonra, bu ek yapılar uygun uzunlukta kesilir, ortaya havlı bir doku çıkar.

Kadife ayrıca, sıcak tutma işlevini de üstlenebilir. Vücudu sıcak tutan kadife, yılın soğuk günleri için ideal bir alternatif.

Bu şık ve kullanışlı kumaştan üretilen kıyafetleri uzun süre ilk günkü haliyle kullanabilmek için temizlikte dikkatli davranmak gerekiyor. Peki, Kadife Kumaş Nasıl Temizlenir?

Kadife Kumaşı Yıkarken

Kadife kumaşın iplikleri ve dokuması incedir. Bu özellik sebebiyle, ıslak yıkamada kadifenin çekme olasılığı söz konusu. Dokusunda pamuk olan ürünlerde bu risk artıyor. Dolayısıyla, kadife ürünleri, yıkama talimatında ıslak yıkamaya uygun olduğu belirtiliyorsa çamaşır makinesinde ya da elde suyla yıkayın.

Kadifeyi yıkarken çekme tehlikesine karşı en düşük ısı ayarını seçin. Rengin solmaması için fazla miktarda deterjan eklemekten kaçının. Hassas yıkama programları kullanmaya özen gösterin.

Elde yıkarken kadifeyi kesinlikle çitilemeyin ya da sıkmayın.

Yıkamadan Temizlik

Evde kendi imkânlarınızla temizleyecekseniz en güvenilir yöntem, kumaşı buharda nemlendirip silmektir. Bir miktar amonyak ilave ettiğiniz suyun buharıyla kıyafeti nemlendirin. Ardından yumuşak uçlu bir fırçayla silme işlemini gerçekleştirin.

Kuru Temizleme Risksiz Yöntem

Kadife için en güvenilir ve etkili temizlik yöntemi kuru temizlemedir. Özellikle çıkması zor bir leke söz konusuysa ürünü en kısa sürede kuru temizlemeye göndermenizde yarar var.

Ütüleme Nasıl Yapılmalı?

Kadifenin nasıl ütülenmesi gerektiği, Kadife Kumaş Nasıl Temizlenir sorusu kadar önemli. Kumaşı düz ütülemek, zarar verici olacaktır. O yüzden, kadife kumaşı muhakkak, düşük ısıda tersinden ütüleyin.